Ans Westgeest, rolstoeltennis

Maandagmiddag 11 juli 2022 om 17.00 uur zal vertrekkend wethouder Sport Westerkwartier, Elly Pastoor, een zilveren bordje onthullen bij De Mepsche. De KNLTB en de gemeente zijn geweldig trots op de inzet van de vrijwilligers van de tennisvereniging om aan alle voorwaarden voor het Zilveren ambitieniveau in het KNLTB-ontwikkelmodel naar een inclusieve sportvereniging te voldoen.

Vorig jaar werden de invalidentoilet- en douchevoorzieningen al ingewijd. De aanleg van sanitaire voorzieningen die geschikt zijn voor rolstoelgebruikers is één van de grote stappen op weg naar het Zilveren niveau van de tennisvereniging waar valide en invalide tennissers samen kunnen sporten.

Voorzitter Grietien Fortuin: “Met het behalen van dit Zilveren ambitieniveau zijn we de enige tennisvereniging in de vier noordelijke provincies die op dit niveau rolstoeltennis en tennis geïntegreerd in de vereniging aanbieden. We hebben het afgelopen jaar hard gewerkt aan alle voorwaarden die horen bij het bronzen en zilveren KNLTB profiel, zoals het aantrekken van jonge leden en geaccrediteerde trainers, het toegankelijk maken van ons tennispark en het organiseren van gemengde toernooien en activiteiten. Het is nu een vereniging van jong tot oud, voor valide spelers en spelers met een fysieke beperking.”

Rolstoeltennis: Meedoen?

Rolstoeltennissers (oftewel rollers) kunnen deze zomer meteen meedoen met 3 proeflessen om te zien of het iets voor hen is. Ook staan er in augustus en september toernooien gepland waar rollers aan mee kunnen doen. De rolstoeltennislessen vinden elke maandagmiddag plaats vanaf 16.15 uur. Samen een kop koffie drinken start al om 15.30 uur, want naast de sportieve prestaties wordt er ook volop aandacht geschonken aan de sociale aspecten van het samen sporten.

Rolstoeltennis is geschikt voor mensen die hun leven grotendeels in de rolstoel doorbrengen, maar ook voor mensen die staand en lopend sporten niet goed volhouden. Tijdens de proeflessen kan gebruik worden gemaakt van een tennisrolstoel en racket van de vereniging.

Lokaal Sport Akkoord en inclusief sporten

Het gemeentelijk Lokaal Sport Akkoord heeft als een van de hoofdthema’s ‘inclusief sporten’. Mensen met een beperking ervaren vaak belemmeringen om te gaan sporten en bewegen terwijl het belang van bewegen voor hen soms nog groter is. In de gemeente Westerkwartier krijgt iedereen de mogelijkheid om plezier te beleven aan sport en bewegen.

TV de Mepsche biedt in de gemeente Westerkwartier op dit moment als enige vereniging de mogelijkheid om met een fysieke beperking in groepsverband te sporten. Het rolstoeltennisinitiatief wordt ook gedragen door het Samenwerkingsverband Samen Westerkwartier van de 12 tennisverenigingen van de gemeente.

Ontwikkelmodel rolstoeltennis KNLTB

De KNLTB heeft als missie om zo veel mogelijk mensen van alle leeftijden en met of zonder beperkingen, te laten tennissen. Het is voor rolstoeltennissers soms lastig om een vereniging te vinden die past bij hun persoonlijke situatie, ontwikkeling of ambitie. Voor Groningen, Friesland en de kop van Drenthe probeert TV de Mepsche die vereniging te zijn.

Rolstoeltennis Zilver: Tennisverenigingen waar rolstoeltennis volledig geïntegreerd is binnen de vereniging (inclusieve vereniging). Spelers kunnen bij deze verenigingen zowel recreatief als prestatief trainen en spelen met andere rolstoeltennissers. Daarnaast kunnen ze meedoen met alle andere verenigingsactiviteiten en voelen ze zich welkom.

Zilver voor TV De Mepsche
Getagd op: